Ponedjeljak, 13 Lipanj 2022 12:43

10 godina od početka operativnog djelovanja JVP Grada Vodica

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

10 godina od početka operativnog djelovanja JVP Grada Vodica

 

 

  • - Kako je došlo do osnivanja Javne vatrogasne postrojbe Vodice -

Gradsko vijeće Grada Vodica je u srpnju 2011. godine usvojilo Plan zaštite od požara, na temelju procjene ugroženosti od požara. Planom se prikazuje stvarni broj, veličina, smještaj i ustroj vatrogasnih postrojbi odnosno dobrovoljnih vatrogasnih društava te njihova područja djelovanja i odgovornosti. Navedeni plan je definirao da je za Grada Vodice potrebno osnovati javnu vatrogasnu postrojbu. Izrađivač je uzeo u obzir broj intervencija na području Grada Vodica, moguće ugroze, povećanje broja stanovnika, povećanje broja dolazaka i noćenja gostiju i sl. parametre i kao logično rješenje je povećanje zaštite stanovništva osnivanjem javne postrojbe.

Samo nakon dva mjeseca, točnije 05. rujna 2011. godine, Gradsko vijeće donosi Odluku o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe. Tu treba zahvaliti Gradonačelnici u to vrijeme gđi. Branki Juričev – Martinčev i gradskim službama koji su osigurali sve da takva Odluka može ići na Gradsko vijeće. Odmah je izabrano i Upravno vijeće koje je usvojilo potrebne akte, raspisivalo i provodilo natječaje i druge potrebne formalnosti da bi postrojba operativno započela s radom 11. lipnja 2012. godine.

abae288c852e4b924cfceaa81ed5c5db

  • - Oprema s kojom smo počeli te s čim danas raspolažemo  -

Svaki početak je težak. Sva oprema koja je korištena je oprema od dobrovoljnog vatrogasnog društva, što je regulirano Sporazumom o međusobnim pravima i obvezama. 2012. godina je bila izrazito požarna godina. Najoperativnije vozilo koje je onda imalo manje od dvije godine starosti je više bilo na servisu nego na terenu, zbog problema s elektronikom. Tu su nam uskakale kolege iz susjednih postrojbi koji su nam posuđivali svoja vozila. DVD-i Tisno, Pirovac i JVP Šibenik. Hvala im na tome. Nedostatak radio veza je bio izraziti problem i tu nam je uskočio županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić, koji nam je posudio dio svojih stanica. Ono što smo odmah nabavljali je osobna zaštitna oprema za vatrogasce, imajući u vidu da nošenje iste nema alternativu. Ostalo smo pomalo nabavljali, svaku godinu dio po dio. Danas, deset godina poslije jedna smo od najbolje opremljenih postrojbi. U 10 godina je nabavljeno 4 nova vozila, od kojih je osnivač odnosno Grad Vodice osigurao financijska sredstva za 3 vozila. Jedno vozilo je nabavljeno putem fondova Europske unije. Svoj obol u opremanju postrojbe je imala i županijska vatrogasna zajednica i Hrvatska vatrogasna zajednica.  Kupljena je oprema za spašavanje u prometu, oprema za spašavanje s dubina i visina, termo kamera, izolacijski aparati s bocama, oprema za akcidente, razne pumpe za ispumpavanje, zračni jastuci…teško je to sad sve nabrojiti. Kao zapovjednik mogu reći da imamo dovoljno, ali da je cilj imati još više modernije opreme. Postrojba se početkom godine prijavila na poziv Ministarstva unutarnjih poslova na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava, te smo prijavili projekt „JVP VODICE – Nabava nove vatrogasne opreme i alata zbog zamjene uništene i rashodovane opreme i alata na vatrogasnim intervencijama saniranja posljedica potresa u Sisačko – moslovačkoj županiji“, koji je u cijelosti prihvaćen te je 26. travnja 2022. g. potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava. Radi se o 485.789,00 kn bespovratnih sredstava koje će namjenski utrošiti na nabavku opreme i potrebnog materijala. Sami smo to odradili bez usluga konzultanata.

Vatrogasni dom je stari objekat te smo dosta financijskih sredstava i radnih sati djelatnika  utrošili u opremanje vatrogasnog doma, u cilju podizanja operativne sposobnosti i ugodnijeg radnog okruženja.

  • - S koliko smo djelatnika započeli , a koliko ih imamo danas –

Nedostatak opreme u početku su kompenzirali djelatnici svojim trudom i zalaganjem. I svi smo imali iskustva kao vatrogasci u dobrovoljnim vatrogasnim društvima, što je iznimno bitno, jer smo dobili iskusne vatrogasce. Započeli smo s 15 operativnih vatrogasaca. Jednog kolegu smo otpratili u mirovinu, a zaposlili smo pet novih vatrogasca. Danas ih imamo 19 i jednu kolegicu na radnom mjestu administrativno –financijsko – knjigovodstvena referentica. Sukladno planskim dokumentima, nedostaje još 3 operativna vatrogasca.

Djelatnici su najvažnija karika lanca, te dosta pažnje posvećujemo u osposobljavanju i usavršavanju, te u nabavci osobne zaštitne opreme koja je prva i posljednja linija obrane.

1610307061003

  • - Najteže intervencije u proteklih 10 godina , te neke koje su obilježile anegdote -

Najteža intervencija je svaka ona sa smrtnim ishodom, bilo da se radi o prometnoj nezgodi ili o požaru. Te intervencije ostavljaju tragove. I pitanja. Od teških intervencija sjećamo se velikih požara otvorenih prostora koji traju danima i iscrpljuju djelatnike i opremu, sudjelovali smo u gašenju takvih požara u našem zaleđu, na prostoru cijele Šibensko – kninske županije, u Zadarskoj i Splitsko - dalmatinskoj županiji. Izražajne su bile 2012. i 2017. godina. Sjetimo se bujičnih kiša koje su pogodile Vodice i Tribunj 2014. i 2015. godine i Zadar 2017. godine. Sudjelovali smo u saniranju posljedica poplave u Gunji. Nedugo nakon potresa u Sisačko – moslovačkoj županiji smo upućeni s timom za spašavanje iz ruševina, te je na toj intervenciji sudjelovalo ukupno 15 vatrogasaca.

A ima i puno anegdota. Zadnja je bila nedavno, mala djevojčica je zatvorila balkonska vrata i roditelji nisu mogli ući u kuću i tu se tražila naša intervencija, što je uobičajno. Kad su vatrogasci ušli u kuću, djevojčica ih zbunjeno gleda i kaže „puno tata“.

Smijehom smanjujemo stres kojeg je puno u našem poslu.

w873

  • - Budućnost postrojbe -

Ljudski kadar je najvažniji i budućnost ove postrojbe je na ljudima. Provođenjem usavršavanja i osposobljavanja, teorijske i praktične vježbe su jamac povećanja operativne sposobnosti, a to je osnovna zadaća naše djelatnosti. Naravno da je u planu i nabavljanje nove opreme i vozila i izgradnja novog vatrogasnog doma iz fondova Europske unije.

  • - Obilježavanje 10 godina Javne vatrogasne postrojbe Grada Vodica -

Zamisli smo „Tehničko – taktičku prezentaciju“  u kojoj ćemo prezentirati veći dio naše opreme i vozila. Također ćemo i demonstrirati neke taktičke vježbe kao što su evakuacija i gašenje objekta, spašavanje unesrećene osobe s visine, tehnička intervencija spašavanje uslijed prometne nezgode, prezentacija desantne opreme za gašenje požara otvorenih prostora i sl.

Cilj nam je približiti svoj rad i svoju opremu građanima i gostima, koji će moći okušati rad s našom opremom uz mjere zaštite i stručni nadzor vatrogasaca. Biti će i za naše najbolje prijatelje, a to su djeca dosta toga zanimljivoga.

Zato Vas sve pozivamo u ponedjeljak 13. lipnja 2022. od 1800 do 21 00 sati da nam se pridružite na Obali Vladimira Nazora ispred zgrada Gradske knjižnice Vodice i Turističke zajednice. 

 

 

Pročitano 153 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 13 Lipanj 2022 13:02